Bravok controle tijdens je AVD examen

Foto van Anass / Rijinstructeur
Anass / Rijinstructeur

Leestijd: 4 minuten

Inhoudsopgave

Voordat je het AVD-examen aflegt, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat je motorfiets in optimale staat verkeert. Een grondige controle is essentieel om zowel je veiligheid als je kans op slagen te waarborgen. Dit is waar de BRAVOK-controle om de hoek komt kijken. BRAVOK staat voor Banden & Benzine, Remmen, Accu, Verlichting & Vering, Olie, en Ketting & Koeling. Deze controlelijst is niet alleen handig voor je dagelijkse ritten, maar ook voor je voorbereiding op het AVD-examen. Hieronder vind je een gedetailleerde uitleg van elke letter van de BRAVOK-controle, zodat je goed voorbereid en met vertrouwen aan je examen kunt beginnen, wetende dat je motorfiets in topconditie is.

B - Banden & Benzine

Controleer de banden zorgvuldig op profieldiepte, spanning en eventuele schade zoals scheurtjes, steentjes of spijkers. Zorg ervoor dat het ventieldopje aanwezig is om vuil buiten te houden. Controleer ook het brandstofniveau en vul bij indien nodig om ervoor te zorgen dat je voldoende brandstof hebt voor je rit.

R - Remmen

Neem de tijd om de remmen te controleren. Controleer het niveau van de remvloeistof in de remvloeistofpotjes voor en achter. Controleer de slijtage-indicator op de remblokken en zorg ervoor dat er geen lekkages zijn in de remleidingen. Controleer ook de afstelling van de trommelrem achter en of er voldoende vrije slag in de handel en het pedaal zit.

motor accu

A - Accu

Controleer de accu op stevige bevestiging en kijk of alle aansluitingen op de polen goed vastzitten. Controleer indien nodig het vloeistofniveau in de accu. Sommige accu’s hebben vloeistof nodig voor onderhoud, terwijl andere onderhoudsvrij zijn. Zorg ervoor dat de accu goed onderhouden is om startproblemen te voorkomen.

V - Verlichting & Vering

Controleer alle verlichting op de motorfiets, inclusief remlichten, richtingaanwijzers, koplampen en achterlichten. Zorg ervoor dat alle lampen goed functioneren en geen defecten vertonen. Controleer ook de werking van alle knoppen op de motorfiets, inclusief de dodemansknop en de claxon. Controleer vervolgens de vering op lekkage en stel deze af op het juiste gewicht van de bestuurder en passagier.

O - Olie

Controleer het oliepeil van de motorfiets door de peilstok los te maken, af te nemen en weer terug te plaatsen om het juiste oliepeil af te lezen. Vul de olie indien nodig bij via hetzelfde gat waar de peilstok zich bevindt. Zorg ervoor dat het oliepeil regelmatig gecontroleerd wordt om motorschade te voorkomen.

Motor stuur en cockpit

K - Ketting & Koeling

Controleer de spanning van de ketting en zorg ervoor dat deze binnen de aanbevolen speling valt. Controleer ook de slijtage van de tandwielen om te voorkomen dat ze te scherp worden. Maak indien nodig de koelribben schoon bij luchtkoeling of controleer de radiateur op vuil en verstopping bij vloeistofkoeling. Controleer het peil van de koelvloeistof om oververhitting van de motor te voorkomen.

 

Inhoudsopgave