Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kondigt aan dat er vanaf 1 juli 2023 enkele belangrijke veranderingen zullen plaatsvinden in de theorie-examens voor zowel motorfietsen als bromfietsen. Deze aanpassingen zijn bedoeld om de toetsing van de examenstof te verbeteren en ervoor te zorgen dat kandidaten beter voorbereid zijn op veilig rijden in het verkeer. Hier is een overzicht van wat er gaat veranderen:

Directe uitslag met gedetailleerde feedback

Een van de meest opvallende veranderingen is dat kandidaten direct na het examen hun uitslag zullen ontvangen. Dit betekent dat je gelijk te horen krijgt of je geslaagd bent of niet. Daarnaast krijg je per examenonderdeel te zien hoe goed je het hebt gedaan. Dit biedt waardevolle inzichten in welke gebieden je nog kunt verbeteren. Het is echter belangrijk op te merken dat de vragen die je fout hebt beantwoord niet meer zichtbaar zullen zijn.

Verbeterd uitslagformulier met uitgebreide feedback

Het uitslagformulier dat je na het examen per mail ontvangt, zal ook een vernieuwde lay-out hebben. Hierop kun je heel duidelijk zien welke examenonderwerpen je goed beheerst en waar je nog extra aandacht aan moet besteden. Deze gedetailleerde feedback is niet alleen handig voor een eventueel herexamen, maar ook voor je praktijklessen.

Aanpassing van de slaagnorm

De slaagnorm voor het motor theorie-examen zal worden aangepast. Vanaf 1 juli moeten kandidaten 41 van de 50 vragen correct beantwoorden om te slagen. Dit is een kleine wijziging ten opzichte van de huidige norm. Voor het bromfietsexamen geldt een norm van 43 goede antwoorden van de 50 vragen.

Focus op acht belangrijke onderwerpen

De vragen in het theorie-examen voor motorfietsen zullen gericht zijn op acht specifieke onderwerpen. Deze onderwerpen omvatten een breed scala aan verkeerssituaties en -regels, waaronder het gebruik van de weg, voorrang verlenen, veilig rijden, verkeerstekens, wetgeving en voertuigkennis.

Betrokkenheid van de Branche

Het CBR heeft bij het ontwikkelen van deze veranderingen nauw samengewerkt met verschillende belanghebbenden uit de branche. Onder andere de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV), rijschoolbrancheverenigingen en andere experts hebben hun input gegeven om ervoor te zorgen dat de aanpassingen goed aansluiten bij de behoeften van zowel kandidaten als de industrie.

Focus op acht belangrijke onderwerpen

Deze aanpassingen zijn het resultaat van periodiek onderhoud en de voortdurende evolutie van verkeerswetgeving en -praktijken. Het CBR erkent het belang van het up-to-date houden van de examens om ervoor te zorgen dat ze relevant blijven en kandidaten effectief kunnen testen op hun kennis en vaardigheden.

In het streven naar verbetering en veiligheid op de weg, zijn deze wijzigingen een stap in de goede richting. Door kandidaten beter voor te bereiden en hen duidelijke feedback te geven, kunnen we samen werken aan een verantwoordelijke en veilige deelname aan het verkeer.

Bron: CBR

Zelf beginnen met je motorrijbewijs?